Tüskeszentpéteri liszt


A Zala folyó mindkét partján a XVII. században több mint 50 kisebb-nagyobb vízimalom szolgálta a környezetében élőket, köztük a tüskeszentpéteri. A háborúk alatt, mint az utánpótlás fontos elemét védelmezték. A XIX. század végén a malomipar fejlődésével kiemelkedett a többi közül. Az tüskeszentpéteri malom 1920-as évektől a bérlők segítségével technikailag is megújult, megalapozva az üzem hírnevét. Az államosítás után a Zala megyei Gabonaipar része lett.

A Zala-Cereália Kft. 1993-ban alakult meg azzal a céllal, hogy a Zalagabona Rt. zalaszentgróti gyáregységét a privatizáció során kivásárolja. A cég 1994. március 28-án kezdte meg tevékenységét. A cég tulajdonosai  magyar magánszemélyek. Tevékenységét két fő ágazat - malmi őrlés, illetve takarmánygyártás - határozza meg. Az elmúlt években a gabonaipart ért kihívások eredményeként a zalai malomipari cégek közül egyedül maradt talpon, amely elsősorban a reális feladat meghatározás, kiváló alkalmazkodó képesség és a szakmai alapokon nyugvó gazdálkodás iránti elkötelezettségnek köszönhető.

Fontos partnernek tartva környezetének növénytermesztő és állattenyésztő gazdálkodóit, mint bejegyzett integrátor anyagi és szakmai hátteret biztosít a termeléshez - ezzel stabilan biztosítja a folyamatos alapanyag-ellátást, valamint a felvevő piacot.

A Zala-Cereália Kft. érdekeltségébe tartozik a GRÓT-BROYLER KFT., amely évi 1 000 000  db brojler csirkét állít elő. Valamint a rábahídvégi teszttelepen pulyka előnevelést végez, évi: 300 ezer db-ot. Itt folyik takarmányok tesztelése is.


 malomvonalrajzatlatszo

 A Tüskeszentpéteri Malom részletes történetét ide kattintva tekintheti meg.

 

A Tüskeszentpéteri liszt, mint Magyar Termék Nagydíj kitüntettje

 

Idézetek a Tüskeszentpéteri Lisztet használók, és kedvelők tollából:


 

Idézet egy hozzánk befutott kedves vásárlónk e-mailjéből:

"Tisztelt Cím!  

Kéréssel fordulok Önökhöz: hosszú évek óta a Magyarországon forgalmazott finomliszteket végig próbálgattam, de eddig egyikből sem tudtam igazi nokedlit készíteni. Mindegyik lisztből csapni való lett.

Két hete nyaraltam Zamárdiban a nászasszonyomnál és megkért, hogy segítsek be a főzésbe és csináljak egy jó nokedlit a csirkepörkölthöz. Hát elámultam, amikor kész lett, olyan volt, mint amiről már legalább 10 éve álmodom.

Meglepődtem, amikor megláttam a lisztes zacskón, hogy hol is készült ez a  finomliszt: Tüskeszentpéteren?

Hát igen csak meglepődtem, ugyanis a Nagyszüleim Zalaszentgróton éltek és a hét budapesti unokájuk úgy szólván kis koruktól minden nyarat Náluk töltöttek  velem együtt.  Nagymamánk csodásan főzött. Együtt jártunk a piacra, a Zala folyóba fürödni a Malom alatt, gombát szedni és a Felső Aranyod-i szőlőjükben  is. Sokat emlegetjük az ott töltött csodás nyarakat.

Most, hogy felfedeztem az Önök lisztjét, minden élesen felelevenedett bennem.

Kérem, bocsássák meg nekem, hogy egy kissé eltértem a tárgytól, de ezt úgy éreztem, el kellett mondanom.    

Most a tárgyra térek: Kérem T. Címet, írja meg nekem, hogy Budapesten ……. hol, mely üzletekben lehet beszerezni az Önök finomlisztjét és más malomipari termékét.

Előre is köszönöm.

Szerető ZALAI üdvözlettel: Wirtz Gáborné..."


Keserűné Lantos Krisztina tollából:

Mivel Kehidan toltottem gyermekkorom nagy reszet, tulajdonkeppen termeszetes volt, hogy mindig tuskeszentpeteri lisztet hasznaltunk.

Nagymamam es edesanyam is csak ezzel a liszttel sutott mindent. Csodas kenyerek kerultek ki a buboskemencenkbol, az ize meg most is a szamban van. Kesobb Zalaszentgrotra koltoztunk es nagyon kozel laktunk a tuskei malomhoz. Magatol ertetodott hogy mindig ennek a meltan hires malomnak a lisztjet hasznaltuk es hasznaljuk a mai napig is.

Szerintem az orszag legjobb lisztjeit allitjak itt elo. Soha sem csalodtunk benne. Az utobbi idoben csaladanyakent felkeltette erdeklodesemet a kenyersutes. Kb 2 eve sikerult eletem elso kovaszat elkeszitenem, amivel azota is csodas kovaszos hazikenyereket sutok.

kenyer kenyer2  sajtosrud